top of page

Services

Tongeren Anders, probeert de ontbrekende schakel te zijn voor U.

goed gedaan 1.jpg

De Schakel

Tongeren Anders, probeert het stukje puzzel dat ontbreekt in de communicatie tussen u, en betrokken partijen, te dichten. Aarzel niet ons te contacteren!

logo.jpg

Voor U

Tongeren Anders, doet zijn dienstverlening,

zoals het ooit eens was! We staan er voor

jullie, als anderen er niet zijn, op ieder 

moment. Het kan terug Anders

preatorium.jpg

De Kloof

Tongeren Anders, 

u vindt ons op:

Facebook, Instagram en onze website.

Steun ons, en meld u als lid aan op één

van onze socialmediapagina's.

Leegstand of verkrotting belasting, de laksheid van ons gemeentebestuur bij leegstand en verkrotting.

De leegstandsbelasting en verkrottingstaks zijn belangrijke instrumenten voor gemeenten om de leegstand en verkrotting van panden tegen te gaan. In Tongeren, net als in veel andere steden, zijn deze maatregelen bedoeld om eigenaren van langdurig leegstaande panden te stimuleren om hun panden te renoveren, verkopen of verhuren, zodat deze weer een nuttige functie krijgen en bijdragen aan de levendigheid van het stadscentrum. Net daar wringt het schoentje in Tongeren! Onze gemeenteraad, zowel oppositie als schepen schieten op elkaar, maar decennia's lang is deze problematiek aanwezig en wordt door gans het gemeentebestuur onaangeroerd en op de lange baan geschoven. Onlangs waren alle partijen uitgenodigd door unizo om brochure UNIZO KOMT OP voor te stellen aan de opkomende partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Toen één van onze afgevaardigde Jochen Koot, afgevaardigden van de gemeenteraad erop wees dat zij te laks waren in de uitvoering en gebruik van middelen om leegstand en verkrotting tegen te gaan, sprongen deze op hun achterste poten en arrogant zoals zij altijd zijn in de gemeenteraad, probeerde ze hun beleid te rechtvaardigen met fantasierijke antwoorden die op niets gebaseerd waren. Daarom zetten wij hier onze ergernissen en oplossingen even op een rijtje, in mensentaal die iedereen begrijpt.


Leegstandsbelasting in Tongeren

De leegstandsbelasting is een gemeentelijke belasting die wordt geheven op panden die gedurende een bepaalde periode leegstaan. In Tongeren is deze belasting specifiek gericht op handelspanden, om het probleem van leegstand in het commerciële hart van de stad aan te pakken. Maar is er enkel op papier gezet, uitgevoerd wordt er zo goed als geen gevolg gegeven aan de leegstand of verkrotting! Zij zadelen de gemeente nog liever op met een leegstaand gezondheidscentrum.


Definitie van Leegstand: Een pand wordt als leegstaand beschouwd als het gedurende een bepaalde periode (vaak een jaar) niet wordt gebruikt voor bewoning of commerciële activiteiten.


Registratie: De gemeente houdt een register bij van leegstaande panden. Eigenaren van panden die op deze lijst staan, worden geïnformeerd en krijgen een periode om bezwaar te maken of aan te tonen dat het pand niet leegstaat.


Belastingtarieven: De tarieven van de leegstandsbelasting kunnen variëren afhankelijk van de duur van de leegstand en de locatie van het pand. Vaak worden hogere tarieven gehanteerd naarmate de leegstand langer aanhoudt. Maar als de gemeente deze niet gaat innen heeft het ook geen zin om dit op papier in een reglement te gieten.


Vrijstellingen en Verlagingen: Er kunnen vrijstellingen of verlagingen van de belasting gelden, bijvoorbeeld voor panden die verbouwd worden of voor eigenaren die aantoonbare inspanningen leveren om het pand te verhuren of verkopen. Maar als de stad deze belasting niet wordt uitgevoerd, hebben de overtreders zo wie zo een vrijstelling of zien wij dit verkeerd?


Problematiek en Standpunten van Tongeren Borgloon Anders.

Tongeren Borgloon Anders bekritiseert de huidige aanpak van de gemeente en pleit voor strengere maatregelen tegen verkrotting en leegstand. Zij wijzen op de volgende punten!


Nalatigheid van het gemeentebestuur: Volgens hen is het gemeentebestuur te laks in het aanpakken van de leegstand en verkrotting van handelspanden, bij het innen van de verkrotting belasting.


Financiële belangen: Ze stellen dat de gemeenteraadsleden meer gefocust zijn op het genereren van persoonlijke inkomsten dan op het revitaliseren van het stadscentrum, zoals innen van zitpenningen in diverse raden.


Ongelijkheid: Ze benadrukken dat ondernemers zwaar belast worden, terwijl rijke eigenaren van leegstaande handelspanden en speculanten grotendeels ongemoeid worden gelaten.


Acties en Oplossingen

Tongeren Borgloon Anders pleit voor de volgende acties:


Strengere Handhaving: Een hardere aanpak van eigenaren van leegstaande panden, met hogere belastingen en boetes voor langdurige leegstand en uitvoering en innen van deze leegstand of verkrotting belasting.


Nationale Lobby: Betere communicatie en samenwerking met nationale overheden en politieke partijen om de problematiek van leegstand en verkrotting aan te pakken.


Eerlijke Belastingen: Een eerlijkere belastingverdeling waarbij zowel ondernemers als vastgoedeigenaren hun verantwoordelijkheid nemen in het onderhoud en gebruik van panden.


Conclusie

Het aanpakken van leegstand en verkrotting van handelspanden is een complexe uitdaging die zowel lokale als nationale inspanningen vereist. Strengere handhaving van de leegstandsbelasting zoals de uitvoering van deze opgelegde belasting, een effectieve samenwerking tussen verschillende bestuursniveaus, kan bijdragen aan een levendigere en economisch gezonde stad. Tongeren Borgloon Anders benadrukt terecht de noodzaak van een rechtvaardige en effectieve aanpak om speculanten en nalatige eigenaren aan te pakken en zo het stadscentrum nieuw leven in te blazen.




180 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page