top of page

Services

Tongeren Anders, probeert de ontbrekende schakel te zijn voor U.

goed gedaan 1.jpg

De Schakel

Tongeren Anders, probeert het stukje puzzel dat ontbreekt in de communicatie tussen u, en betrokken partijen, te dichten. Aarzel niet ons te contacteren!

logo.jpg

Voor U

Tongeren Anders, doet zijn dienstverlening,

zoals het ooit eens was! We staan er voor

jullie, als anderen er niet zijn, op ieder 

moment. Het kan terug Anders

preatorium.jpg

De Kloof

Tongeren Anders, 

u vindt ons op:

Facebook, Instagram en onze website.

Steun ons, en meld u als lid aan op één

van onze socialmediapagina's.

Isabelle Lambert, Mijn eerste bezoek aan de gemeenteraad op 30 jan 23

Op 30 Jan, had ik afgesproken met onze voorzitter om naar de gemeenteraad te gaan. Toch liep dit even anders dan verwacht, onze voorzitter kon wegens gezondheidsredenen niet aanwezig zijn. Ik mijn stoute schoenen aangetrokken, en op weg naar de piepel. Eens aangekomen, was het wel even onwennig, maar al snel had ik mijn plaatsje gevonden op de bezoekers tribune. Om 21:30 uur begon de gemeenteraad met het aanstellen van een nieuwe voorzitter van de gemeenteraad, Mijnheer Hoste werd hier voor verkozen. Dan werd nog vermeld dat Vlaams Belang, gemeenteraadslid Eugene Van der rul als lid van het Vlaams Belang uitgesloten wordt, en deze niet langer kan, en mag optreden in naam van het Vlaams Belang. Daarop werden de verkondigde agenda punten besproken, blijkbaar zullen binnenkort alle sociale woningmaatschappijen samengebracht worden onder een noemer, het Limburgs Woningmaatschappij, op provinciaal niveau. De gemeenteraad had een bedenking, sociale woningen mogen alleen toegestaan worden, als de inwoners een binding hebben met de stad waar ze in wonen voor een acht tal jaar. In andere steden is dat misschien anders, maar dat is wat Tongeren wilt, mijn bedenking: Hoe komt het dan dat de vluchtelingen er zo in mogen, die hebben niet eens een paar maanden "binding", en kansarme mensen die misschien maar 4-5 jaar een binding hebben, mogen blijven wachten op de lijst, voor mij een raadsel!

Volgende agendapunt: Blijkbaar zijn er provinciaal, in Limburg dus, 168 fraudezaken onderzocht i.v.m. mensen die in een sociale woning wonen. En dan blijken deze toch eigendom hebben in het buitenland. (hiervan uitslag onbekend) Natuurlijk zijn er in Tongeren ook zo'n 10-tal onderzoeken geweest en er bleek maar "1" te zijn die erop betrapt is. Deze is onmiddellijk uit het huis is gezet en alle terugvorderingen i.v.m. de sociale huurprijs en dergelijke zal worden terug gevorderd. (?)

Volgend agendapunt: Vraagstelling (door oppositie)Hoe zit het met het project van het Julianuspark en de huisartsen en andere eerstelijnshulp? Want nu zijn er grote wachtlijsten om naar een gewone huisarts of tandarts te kunnen gaan? Antwoord van het gemeentebestuur: een beetje rond de pot draaiend; Buitenlandse huisartsen? Er is "al" een gezondheidshuis geopend waar eventueel opleidingen kunnen gevolgd worden om zichzelf te vinden, waar iedereen mag binnenspringen voor eerstelijns info. Maar Tongeren is niet de eigenaar van deze site dus is zijn we alsnog in onderhandeling met de echte eigenaar, ze hopen tegen einde 2024 een plan te hebben (overeengekomen zijn). Er is nu ook geen draagkracht voor de huisartsen om hen te verlichten, maar de vereniging van huisartsen werken eigenlijk ook niet echt mee i.v.m. dat Julianus Park.


Conclusie: er is nog altijd niets bereikt, veel rond de pot gedraaid in mijn ogen, maar eigenlijk is er nog niets van in huis gekomen me dunkt.


Einde Gemeenteraad: Hierop volgend : OCMW Raad:

Sociale Zaken: Samen Energiek Tongeren: willen mensen bewust maken over hoe ze zelf verantwoordelijk kunnen zijn voor de energieverspilling. En hoe ze zelf kunnen meewerken aan het besparen van energie in eigen huis. Ook analyse energie verlies, en hoe energieverlies vermijden bij de mensen thuis. Al snel had ik door dat de tegenargumenten van de oppositie, met voorbereide en vakkundige ingestuurde manier simpelweg van tafel werden geveegd. Tot slot was het een leerrijke eerste kennismaking met de vergadering van de gemeenteraad, en zal ik deze nog verder blijven volgen om ideeën op te doen om me te verdiepen in de gemeentepolitiek.


Isabelle Lambert, lid van Tongeren Anders.

23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page